Nagrody

Knockando 12 YO Whisky Single Malt
Gorzelnia została zbudowana w 1898 roku przez Iana Thomsona na wzgórzu nad rzeka Spey. Cnoc-an-Dhu znaczy tyle co &ciemne wzgórze&. Wytwórnia czerpie wodę bezpośrednio ze zródła Cardnach i jest, co ciekawe, pierwszą wytwórnią w Speyside, w której zainstalowano elektryczność. Jednakże produkcja whisky trwała tu tylko 2 lata. Wznowiono ją dopiero w 1904 roku, kiedy to zakład przejęty został przez W&A Gilbey Ltd, a następnie w latach 70 rozbudowany i unowocześniony - liczbę kotłów destylacyjnych zwiększono z dwóch do czterech. Przez długi czas Knockando nie była znana szerszej publiczności, tą wysmienitą whisky można było spotkać tylko na Wyspach. W 1977 Knockando po raz pierwszy wyeksportowano za granicę, a dziś króluje ona wsród maltów pod względem zasięgu, jest bowiem sprzedawana w ponad 40 krajach! W wytwórni z dawien dawna przyjęto zwyczaj butelkowania whisky z beczek, w których trunek jest optymalnie dojrzały i podawaniu daty destylacji. Z reguły spotkać możemy 12 i 15 letnie whisky. Prawdziwym rarytasem, rzadko pojawiającym sie na rynku jest 21 letnia Extra Old Reserva. 12 letnia Knockando oferuje nam bladozłoty kolor, intensywny aromat z nutami liści, orzechów i toffi. Gładka, słodko-wytrawna, o złożonym smaku z dominującymi nutami kwiatów, orzechów i dymu. Długa, słodkawa końcówka na finiszu wyeksponuje nuty gorzkiej kawy.

Kraj pochodzenia: Włochy

Przypomnij haslo [zamknij]
Login:


Email:
Na podany adres email zostanie wyłasne hasło.
wróć do logowania