Nagrody

Quinta do Ribeirinho Luis Pato
LUIS PATO Rodzina Pato wytwarza wina w Quinta de Riberinho co najmniej od osiemnastego wieku. Joao Pato rozpoczął butelkowanie własnego wina w roku 1970, jako pierwszy indywidualny producent w regionie Bairrada. Dziś jego syn Luis jest bezdyskusyjnym liderem regionu, choć nie produkuje już win w ramach apelacji Bairrada - kilka lat temu w proteście przeciw szkodliwej jego zdaniem polityce władz zaczął umieszczać swe słynne wina w teoretycznie niższej klasie win regionalnych, Vinho Regional Beiras. Jest uważany za mistrza tradycyjnej czerwonej odmiany baga, zrewolucjonizował jej winifikację, jako pierwszy wprowadzając na szeroką skalę odszypułkowywanie gron i staranną kontrolę temperatury fermentacji. Luis Pato jest jednym z najbardziej znanych w świecie producentów portugalskich. Łączna powierzchnia jego winnic przekracza 70 ha, poza czerwonymi winami z odmiany baga wytwarza tu również bardzo ciekawe wina białe, różowe i musujące. Wino skomponowane w 75% z winogron ze szczepu Baga oraz w 25% ze szczepu Touriga Nacional. Winogrona każdego ze szczepów fermentowane są oddzielnie, oraz starzone w beczkach z młodego dębu francuskiego Allier przez 12 miesięcy. Wino to zachwyca zarówno aromatem oraz smakiem czereśni i fiołków, właściwym szczepowi Touriga Nacional, jak też aromatem i smakiem malin, charakterystycznym dla szczepu Baga, połączonym z nutą wanilii oraz prażonego drewna, jaką nadaje mu proces dojrzewania w nowych beczkach. Podawane najlepiej w temperaturze 16 -17 oC doskonale podkreśli smak dań mięsnych z grilla, dziczyzny oraz mięsa czerwonego. Alk 13%

Kraj pochodzenia: Portugalia

Przypomnij haslo [zamknij]
Login:


Email:
Na podany adres email zostanie wyłasne hasło.
wróć do logowania