Nagrody

Vinha Pan Beiras Luis Pato
LUIS PATO Rodzina Pato wytwarza wina w Quinta de Riberinho co najmniej od osiemnastego wieku. Joao Pato rozpoczął butelkowanie własnego wina w roku 1970, jako pierwszy indywidualny producent w regionie Bairrada. Dziś jego syn Luis jest bezdyskusyjnym liderem regionu, choć nie produkuje już win w ramach apelacji Bairrada - kilka lat temu w proteście przeciw szkodliwej jego zdaniem polityce władz zaczął umieszczać swe słynne wina w teoretycznie niższej klasie win regionalnych, Vinho Regional Beiras. Jest uważany za mistrza tradycyjnej czerwonej odmiany baga, zrewolucjonizował jej winifikację, jako pierwszy wprowadzając na szeroką skalę odszypułkowywanie gron i staranną kontrolę temperatury fermentacji. Luis Pato jest jednym z najbardziej znanych w świecie producentów portugalskich. Łączna powierzchnia jego winnic przekracza 70 ha, poza czerwonymi winami z odmiany baga wytwarza tu również bardzo ciekawe wina białe, różowe i musujące. Winnica Panasqueira (pan.), skąd pochodzi to doskonałe wino, usytuowana jest na południowym zboczu, o glebie gliniastowapiennej, gdzie 20 lat temu posadzono 8500 krzewów winorośli szczepu Baga. Dojrzewa przez 12 miesięcy w nowych beczkach dębu francuskiego Allier, wyróżniając się aromatem i smakiem malin, połączonym z nutą tytoniu, dymu i drewna, którą winogrona zawdzięczają szczególnym właściwościom gleby. Wino niesłychanie skoncentrowane zaliczane do pierwszej piatki najlepszych win portugalskich. alk 12.5%.

Kraj pochodzenia: Portugalia

Przypomnij haslo [zamknij]
Login:


Email:
Na podany adres email zostanie wyłasne hasło.
wróć do logowania