Nagrody

Yalumba Eden Valley Shiraz Viogner
Historia Yalumby mogła by się skończyć bardzo szybko jak niedofermentowane wino, gdyby szef Samuela Smitha nie kazał mu pracować w niedzielę. W taki oto sposób ten religijny człowiek i mistrz browarniczy przeniósł się z Dorset w Anglii do Australii, gdzie rozpoczął pracę wspólnie jako ogrodnik w Barossa. Wtedy jeszcze tutejsi farmerzy nie produkowali wina, ale Smith widział możliwości. Najpierw, w 1849 roku kupił 30 akrów, które nazwał Yalumba, co w języku aborygenów znaczy &cała ziemia wokół&. Posadził winorośle i zaczął winifikacje. Winiarnia jest zarządzana przez rodzinę od pięciu pokoleń wraz z obecnym spadkobiercą Robertem H. Smithem, który kontynuuje najlepsze tradycje lokalne. Znakomite shiraz i cabernet sauvignon opisywane są rokrocznie przez niemal wszystkie winiarskie przewodniki. Jeśli organizujecie party z winem, Yalumba dostarczy wam linię Oxford Landing, w rozsądnych cenach i jakości. Wina tej linii pochodzą z 655 hektarowej posiadłości z nad Murray River, którą firma kupiła w 1958 roku. Seria &Y& to wina nieco bardziej złożone ale równiez pochodzą z własnych winnic firmy, tak jak inne wina z Barossy i Coonowarra. Trzeba tu jednak przypomnieć, że pomimo tego że Yalumba słynie z czerwonych win, to jako pierwsza, począwszy od roku 1980, zaczęła pracować profesjonalnie ze szczepem viognier, który w III w. p.n.e. został przeniesiony z Dalmacji do Francji a potem do Australii. Ta &obsesja& i specjalizacja firmy na pewno przyniesie owoce w najbliższym czasie. Wytworzone z gron pochodzących z 40-50 letnich winnic z subtelnym dotknięciem Viognier dla podkreślenia słodkiej kwiatowości w nosie. Pełne mocnych aromatów śliwki, ciemnych leśnych owoców i przypraw.

Kraj pochodzenia: Australia

Przypomnij haslo [zamknij]
Login:


Email:
Na podany adres email zostanie wyłasne hasło.
wróć do logowania