Nagrody

Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Wino było produkowane w Nowej Zelandii praktycznie od przybycia tam pierwszych osadników z Europy. Jednak ze względu na geograficzne wyizolowanie wyspy, jeszcze 30 lat temu trunek ten był konsumowany głownie lokalnie. Cloudy Bay - jest winem, dzięki któremu Nowa Zelandia znalazła się na winnych mapach świata. Intensywny bukiet owocowy połączony z unikalnymi minerałami sprawił, że wino to szybko trafiło na listy brytyjskich i amerykańskich sommelierów. Cloudy Bay produkuje także: musujące Pelorus, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling z późnych zbiorów, czy Gewurztraminer, zawsze jednak kojarzona jest przede wszystkim z Sauvignon Blanc, które zyskało opinie jednego z najlepszych na świecie. Wino o delikatnym jasnosłomkowym zabarwieniu, z zielonkawymi refleksami. Wspaniały nos pełen owoców tropikalnych , dojrzała brzoskwinia, mango pasiflora, cytrusy z akcentem kopru włoskiego. Wino w ustach bardzo bogate złożone i długie , jednocześnie wspaniale rześkie z bardzo wyraźnie zaznaczoną mineralnością. Wspaniały dodatek zwłaszcza do potraw orientalnych, zdecydowanie zasłużenie znalazło się w czołówce najlepszych białych win świata..... :)

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Przypomnij haslo [zamknij]
Login:


Email:
Na podany adres email zostanie wyłasne hasło.
wróć do logowania