Nagrody

Vall Por - Sangenis I Vague
Na początku XX wieku próbowano butelkować wina w niektórych winnicach w regionie Priorat, jednak ze względu na czasy konfliktów społecznych i gospodarczych, nie odniosły one sukcesu, aż do lat 80, kiedy to grupka zapaleńców, zaczęła uprawiać winorośl z rewelacyjnym skutkiem. Wina czerwone z Prioratu słyną z imponującej koncentracji i intensywnej atramentowej barwy. Najstarsze odmiany krzewów Carignan mają 80 lat, pozostałe szczepy nie przekraczają 30. Najlepsze wina pochodzą ze szczepu Garnacha Tinta (Negra), znanej w Hiszpanii jako lledoner lub Tinto Aragones. Odmiana ta jest wrażliwa na wiosenne przymrozki, słabo ukorzeniona, dająca wina mocne i aromatyczne ..... Początki bodegi w obecnym kształcie datowane jako 1978 sadzenie winorośli na obszarze Pere w Porrera, w regionie i apelacji D.O.PRIORAT, oraz 1979 Pere i Conxita zaczeli produkować Wino w Bodega w Plaza Catalunya,w starych piwnicach Josep Simó, dziadka Conxity, który był producenta wina, jak również kupca aż do 1886 roku. Obecnie produkują wspaniałe czerwone wina, łącząc tradycję z nowoczesną technologią. Magazyn &Wine Spectator& kilka razy zestawiał wina Sangenis Vaque wśród najlepszych na świecie. !!

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Przypomnij haslo [zamknij]
Login:


Email:
Na podany adres email zostanie wyłasne hasło.
wróć do logowania