Nagrody
Barbaresco Riserva Tera Mia Taliano Michele
Winnice Taliano położone są w regionie Roero, w północno-wschodniej prowincji Cuneo, na lewym brzegu rzeki Tanaro.
To tereny o wspaniałej geomorfologii oraz mikroklimacie, które słyną ze doskonałych win oraz trufli.
Winnice zostały założone w 1930 roku przez Domenico Taliano. Początkowo ziemie do uprawy winorośli były umiejscowione w mieście Monta d'Alba. Niektóre z nich są zlokalizowane w trudno dostępnych miejscach, ale nasłonecznionych, szczególnie nadających się do uprawy Nebbiolo (działka La Bossora). Uprawiane są tu szczepy typowe dla Piemontu: Nebbiolo, Barbaresco, Dolcetto, Arneis, Moscato, ale nie brak i klasyki: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
Dziś ta butikowa firma liczy na 12 ha winnic, produkujących w sumie około 60.000 butelek.
Kraj pochodzenia: Włochy |