Arabska krew
Kontynuacja bestsellerowych powieści Tanyi Valko: „Arabska żona” i „Arabska córka”.
Historia miłosna w czasach współczesnej wojny. Autorka opisuje dalsze niezwykłe losy matki i jej córki. Przedstawia szarpane rewolucją kraje arabskie oczami Europejki, która próbuje zaaklimatyzować się w muzułmańskich realiach. Książka ukazuje okropieństwa wojny, pasje i uczucia, a przede wszystkim podłoże psychiczne ludzkich czynów w ekstremalnych sytuacjach. Obnaża okrucieństwo i bezwzględność tyrana wobec cierpienia zwykłych ludzi. Czy Dorota i Marysia po odnalezieniu się po latach w Arabii Saudyjskiej będą już zawsze razem? Czy ich związki są udane i czują się w nich spełnione? Jak zmieni się ich świat? Jak będzie wyglądała Libia po rewolucji? Czy o taki kraj walczyli powstańcy?
Tanya Valko doskonale zna Libię i kraje muzułmańskie. I chociaż opisane wydarzenia są tylko fikcją literacką, zapewniam, że czyta się je z zapartym tchem.
„Magazyn Literacki KSIĄŻKI”
Spis treści
I ODNALEZIENIE MATKI
Arabska Miriam czy polska Marysia
Ramadan i pielgrzymka do Mekki
Chrześcijańskie święta w Rijadzie
II ODWIEDZINY U LIBIJSKIEJ RODZINKI
Kuzyn wielkim filantropem
Polsko-libijskie rodziny
Codzienne szczęście Chadidży
Grzeszne uczucia
III LIBIJSKA WIOSNA LUDÓW
Plażowanie w Tadżurze
Drogi ucieczki
Poszukiwania
Zawijska tragedia
IV REWOLUCYJNA ZAWIERUCHA
Wojenne żniwo
Uchodźcy
Zabawa w kotka i myszkę
Ewakuacja statkiem
V POSŁANNICTWO
Bin Laden w Libii
Szpital w Nalucie
Libijscy zwyczajni bohaterowie
VI GORZKIE ZWYCIĘSTWO
Zabójczy bękart
Nowy rząd
Święto narodowe
SŁOWNICZEK ARABSKICH I LIBIJSKICH
SŁÓW, ZWROTÓW I NAZW
Tanya Valko to pseudonim absolwentki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Była nauczycielką w Szkole Polskiej w Trypolisie w Libii, następnie asystentką Ambasadora RP, obecnie mieszka w Arabii Saudyjskiej. Jest autorką książek o Libii „Libia od kuchni”, „Życie codzienne w Trypolisie” oraz „Sahara – ocean ciszy”. Jej zainteresowania zdrowym stylem życia zaowocowały książkami „Dość odchudzania – czas na dietę” i „Nowoczesna książka kucharska”. Zapraszamy na stronę internetową autorki: www.tanyavalko.pl